jueves, 18 de julio de 2013

Passivitat i picaresca: les pitjors amenaces per a la política



No passa un dia en el qual llegint un diari o veient un telenotícies, el país no sembli trontollar. La crisi econòmica, el continu desmantellament de l’Estat del Benestar, l’aparició permanent de nous casos de corrupció, així com el progressiu desprestigi dels polítics i les institucions no deixen ningú indiferent.
Vivim en un moment de malestar i crispació generalitzada, en el qual sota el meu parer, és imprescindible que no perdem de vista diverses qüestions.

Per començar, cal tenir present que a Espanya existeix una profunda acceptació del sistema democràtic per part de la ciutadania, acceptació que no es dóna de la mateixa manera respecte cadascuna de les institucions del sistema ni molt menys dels actors polítics.

En aquest punt considero important tenir present que la cultura política del nostre país es caracteritza per la apatia i la baixa participació, fet que sembla venir determinat per una transició, realitzada exclusivament “des de dalt”, mitjançant pactes entre cúpules polítiques, que va bloquejar la participació popular així com la inclusió a l’agenda de qüestions crucials que a dia d’avui continuen sense ser resoltes. I això per no parlar d’una densa tradició històrica de turbulències i discontinuïtats polítiques que ha viscut el nostre país al llarg dels últims dos segles, la manipulació sistemàtica del vot a la forja del sufragi universal a Espanya, els efectes polaritzadors de la intensa mobilització política de la II República, així com la imposició de valors tals com la despolitització, la passivitat, l’apatia i l’antipartidisme durant un llarg règim autoritari que ens queda més proper del que a molts ens agradaria.

Tot i que el panorama sembla apuntar a que ens trobem immersos en un carreró sense sortida, en un bucle interminable, detenint-nos a analitzar la situació amb calma no és difícil adonar-se’n de que la única solució possible passa per aconseguir que la ciutadania es converteixi en actor. 

La desafecció dels ciutadans del país vers els polítics i la política és un fet constatable a la societat espanyola, de la mateixa manera que ho és la falta de compromís, participació i constància, no només en partits polítics o sindicats, sinó en qualsevol tipus d’organització.

La conclusió és per tant molt clara: l’absència de política (entesa sempre en termes democràtics) només beneficia a aquells que no necessiten d’ella per incidir als assumptes socioeconòmics, a aquells que no necessiten organitzar-se ni d’eleccions per accedir al poder; Necessitem doncs d’una ciutadania exigent disposada a ser consultada i a participar.

Els polítics són un reflex directe de la societat a la que representen, per això requerim d’una població intolerant davant la manca d’honestedat a tots els nivells, davant la manca de transparència, així com davant el continu desprestigi del règim democràtic del que ens hem dotat, que tot i ser considerablement millorable, suposa la única possibilitat que la gent del carrer té per incidir en les decisions que afecten al destí de la nostra societat, i en conseqüència que afecten en part important als nostres projectes de vida.
Som víctimes directes per tant de la desconfiança, de l’alienació, de l’adoctrinament, de la cultura de la “picaresca”, del conformisme i de la comoditat, però ens mentiríem al pensar que no som part del problema si ens limitem a lamentar-nos de la situació.

No hay comentarios: